گنج داریوش سوم
تا به حال، چیزی درباره بزرگ ترین گنج ایران شنیدهاید؟ آیا می دانستید که هم اکنون ایران دارای گنجی است که همچنان نهفته باقی مانده و هیچکس حتی نمی تواند با حدس و گمان محل تقریبی آن را بگوید؟ این گنج که به (گنج داریوش سوم) نیز شناخته می شود، یکی از جالب ترین و شگفت انگیز ترین داستان ها را پشت خودش دارد که بازگو کردن آن خالی از لطف نیست!
سر گذشت داریوش سوم هخامنشی
داریوش سوم هخامنشی که 380 سال پیش از میلاد مسیح به دنیا آمده بود، به دارا و یا دارای دارایان نیز معروف بود؛ پدر او (آرشام) و مادر او (سی سی گامبیس) نام داشتند... آرشام و سی سی گامبیس هر دو خون هخامنشی در رگ هایشان جاری بود، چرا که آرشام نوه داریوش دوم و همسرش نیز دختر اردشیر دوم بودند.
336 سال پیش از میلاد بود که بعد از مرگ اردشیر چهارم، داریوش سوم پادشاه ایران زمین و مصر شد و مراسم تاج گذاری برای وی برگزار شد؛ (باگواس) که وزیر او بود، بارها تلاش کرد که داریوش را مسموم کند و به قتل برساند اما عاقبت موفق نشد و داریوش سوم، باگواس را مجبور کرد که همان زهری که قرار بود خودش را سرنگون کند را بنوشد. در منابعی گفته شده است که دلیل اصلی و انگیزه باگواس از این کار، برخی از رفتار های داریوش بوده است؛ چرا که داریوش از دستور های وی سرپیچی می کرده و در نهایت نیز با به قتل رساندن باگواس، استقامت خود را تثبیت نمود.
در همین دوران بود که داریوش با مشکل جدیدی رو به رو شد؛ آن هم طغیان مصریان بود!
در اوایل سال 334 پیش از میلاد مسیح، داریوش مصمم شد که این طغیان را از بین ببرد و در نهایت نیز موفق شد؛ سپس به ایران زمین بازگشت تا برای خود مقبرهای بسازد...
در همین دوران بود که شاید غرور کاذب باعث یکی از بزرگ ترین اشتباهات داریوش سوم شد؛ چرا که آتنی ها در همین مسیر از او برای مقابله با (اسکندر مقدونی) درخواست کمک کردند و به او هشدار دادند اما داریوش به آن ها اعتنایی نکرد.
در منابع مختلف آمده است که دلیل بی اعتنایی داریوش به آتنی ها این بوده است که اسکندر مقدونی را خام و ضعیف می دانسته... در واقع داریوش سوم عاقبت به آتنی ها کمک می کند اما شاید بتوان گفت که این کمک وی از وقتش گذشته بود؛ چرا که اسکندر در آن زمان بیشتر دولت شهر های یونان را به تصرف خویش در آورده بود...دیری نگذشت که اسکندر پس از به تصرف در آوردن یونان، به ایران زمین نیز هجوم آورد!
داریوش سوم تسلیم نشد و در هگمتانه، ارتش و سپاه بزرگی برای خودش تشکیل داد؛ متاسفانه با حمله اسکندر مقدونی به این سرزمین هگمتانه (همدان امروزی) نقشه داریوش به خاک نشست!
در همین نقطه بود که داریوش سوم عاقلانه دید که به سمت شرق بگریزد؛ پس با (بسوس) و جمعی از بزرگان دیگر هخامنشی، بر ارابهای سوار شد و گریخت... بسوس که در رویای پادشاهی را در سر می پروراند و از سوی دیگر، حسابی از حمله اسکندر مقدونی ترسیده بود، در نزدیکی دامغان، داریوش را زخمی نمود و بعد به سمت باختر حرکت کرد تا به عنوان اردشیر پنجم به حکومت برسد.
در همچین شرایطی بود که اسکندر مقدونی موفق شد به کاروان داریوش سوم برسد، اما دیری نگذشت که متوجه شد داریوش به قتل رسیده و مرده است.
راز گنج داریوش سوم هخامنشی
تا این جا به خلاصهای از سرگذشت زندگی داریوش سوم، که آخرین پادشاه هخامنشی هم بود پرداختیم. اما پس ماجرای گنج داریوش سوم چه می شود؟!
بر اساس اسناد تاریخی که بر جای مانده است، گفته می شود که اسکندر مقدونی موفق شد که بخشی از گنج داریوش سوم را بیابد... او در پارسه حدود 9 هزار تالنت طلا 40 هزار تالنت نقره به دست آورد که ارزش هر تالنت در حدود 2.26 کیلو گرم است؛ یعنی می توان گفت چیزی حدود هزار تن جواهرات و غنیمت! و این تنها یکی از غنیمت هایی بوده است که از یکی از بزرگ ترین شهر های هخامنشی به تاراج رفته است!
گویا داریوش سوم، پیش از رسیدن اسکندر مقدونی به پارسه، همراه با آن کاروانی که به سمت شرق حرکت می کردند، گنجینه های خویش را نیز با خود حمل می کرده... اما پس از آن که احساس خطر می کند، دستور می دهد که تمام جواهرات، طلا ها و کل داراییاش را در اطراف شهر هگمتانه پنهان و دفن نمایند و همین موضوع سبب شد که اسکندر مقدونی پس از تصرف هگمتانه نتواند هیچ اثری از این گنج بیابد.
و پس از آن بود که تا به امروز هیچ بنی بشری نتوانسته است این گنج را پیدا کند...
گنجی که بر طبق گفته مورخان و پژوهش گران، چیزی معادل با نیمی از کل دارایی هخامنشیان بوده و افراد بسیار زیادی هم تلاش نمودهاند که این گنج را بیابند؛ یکی از این افراد، سرداری رومی بود به نام (مارکوس کراسوس) که 250 سال پس از این ماجرا، با سلسله اشکانیان جدل کرد تا بتواند به این ثروت عظیم دست یابی پیدا کند.
کارکوس آنتونیوس که به مارک آنتونی معروف بود و یکی از قدرتمند ترین فرمانده های نظام روم بود، شانس خود را برای یافتن گنج داریوش سوم آزمایید و باز هم به نتیجهای نرسید!
افراد دیگری از جمله: نرون، پادشاه روم و ژولیوس سزار، سیاست مدار و دیکتاتور جمهوری روم و محمد رضا شاه پهلوی تمام تلاش خود را بر این گذاشتند که این گنجینه را پیدا نمایند و سر انجام کار، دست از پا دراز تر با شکست مواجه شدند.
گنج داریوش سوم کجا است؟!
اگرچه می توان محل تقریبی این گنج را در نزدیکی همدان امروزی دانست، اما چندان فرقی ندارد که بدانیم و یا نه... گویا این نفرینی است که باعث می شود این گنج که از قضا به گنج داریوش سوم معروف است، تا به ابد یک معما باقی بماند!
سال ها و حتی قرن ها از اتفاقات مربوطه می گذرد و حتی افرادی که تجهیزات مناسب را با خود به همراه داشتهاند، نتوانستهاند حتی ذرهای به یافتن گنج داریوش سوم نزدیک شوند.
اما آیا از نظر شما این امکان وجود دارد که روزی گنج داریوش سوم هخامنشی یافت شود؟! و یا حتی پیدا شده باشد اما همچنان سر پوشیده باقی مانده باشد؟
نویسنده: میویس.
منابع: