بازی فکری چیست؟
همه ما می دانیم که بازی ها در عصر حاضر انواع گوناگون و مختلفی دارند؛ بازی های فکری هم جزوی از این دسته هستند و حتی آن ها نیز به زیر شاخه هایی تقسیم می شوند.
اما بازی فکری یعنی چه؟
در یک بازی فکری، فردی و یا گروهی بودن بازیکنان فرقی ندارد چرا که هر دو را شامل می شود...
همچنین این ژانر از بازی را می توانیم در بردگیم ها (بازی های رومیزی) و بازی های کنسولی (پلی استیشن، کامپیوتر و...) و حتی اندرویدی ببینیم.
اما اگر بخواهیم برای خود بازی های فکری تعریفی ارائه دهیم می توان گفت که: به هر گونه بازی که بتواند ذهن و فکر بازیکن و مخاطب خود را به چالش بکشد، بازی فکری گفته می شود؛ بازی های فکری عملکرد های مثبتی در افراد ایجاد می کنند که در ادامه این مقاله به آن ها خواهیم پرداخت.
تاریخچه بازی فکری
اگر شما هم در رابطه با تاریخچه و پیدایش هر چیزی کنجکاو هستید، قطعا از خواندن این بخش لذت خواهید برد!
قدیمی ترین بازی در سبک فکری در واقع یک بازی رو میزی بوده است؛ این بازی که نام آن (سنت) می باشد قدمتی نزدیک به 3500 سال پیش دارد و مربوط به یونان باستان است... صفحهای که به شکل یک مستطیل است و مهره های فراوانی هم دارد قطعات این بازی رو میزی را تشکیل می دهند.
نکته جالبی که درباره این بازی فکری وجود دارد این است که تا به حال کسی نتوانسته دقیق بفهمد که سنت چگونه در دوره خود بازی می شده است و هر روشی هم که تا به حال برای این بازی ارائه شده در حد حدس و گمان بوده است.
شما همچنین می توانید در صورت علاقمندی به تاریخچه برد گیم ها مقاله (تاریخچه و تعریف برد گیم ها) را مطالعه نمایید.
انواع بازی های فکری
همان طور که در ابتدای این مقاله اشاره کرده بودم، بازی های فکری خودشان شاخه شاخه و گسترده هستند...
در واقع بازی فکری به عنوان یک ژانر محدودیتی ندارد و در هر نوع بازیای یک نشانه از آن را می بینید؛ بازی های کارتی، برد گیم ها، بازی های رایانهای و حتی بازی های محیطی و اتاق فرار ها!
گویا به چالش کشیده شدن ذهن و مغز افراد چه برای طراحان بازی و چه برای بازیکنان، موضوع به شدت جذابی است که از قضا در ناخود آگاه آن ها ثبت شده است! گویا یک معما، سوال و یا حل کردن یک مسئله همانند خمیری است که به هر حالتی که بخواهیم می توانیم در بیاوریم و در جای جای روز مرگی خود بگنجانیم، از جمله بازی ها که اتفاقا بخش مهمی از زندگی انسان ها هستند، مخصوصا برای کودکان و نوجوانان و نشدنی و غیر ممکن است که آدمی وجود داشته باشد که از بازی کردن لذت نبرد!
فواید بازی فکری
بازی های فکری جدا از هر چیزی برای کودکان بسیار مفید هستند؛ بخش مهمی از زندگی آدم ها به دوران کودکی و نوجوانی آن ها باز می گردد... یعنی دقیقا زمانی که بخش اولیه ذهن و شخصیت آن ها در حال شکل گیری است و عملکرد هایشان را در زمینه های مختلف می توان افزایش داد.
برخی از این فواید برای کودکان شامل:
1-آموزش:
از بازی و بازی های فکری می توان در آموزش دادن به کودکان استفاده کرد و خودتان شاهد نتایج شگفت انگیز این عمل خواهید بود که تا چه حد می تواند در یادگیری امور مختلف برای کودک موثر باشد.
2-خلاقیت:
استفاده از برخی بازی های فکری که مخصوص کودکان هستند، می تواند موجب بروز و افزایش خلاقیت در ذهن و شخصیت آن ها شود.
3-تعامل:
بازی های فکری دسته جمعی و گروهی برای کودکان می توانند باعث شوند که کودک شما بخواهد با بقیه هم سن و سال های خودش تعامل و ارتباط بر قرار کند و مهارت های اجتماعی خود را افزایش دهد.
4-حافظه:
بازی کردن در کودکی موجب افزایش و تقویت در عملکرد حافظه می شود و احتمال مبتلا شدن آن ها به بیماری آلزایمر را در سن بالا تر کاهش می بخشد.
برای افراد بزرگ سال نیز بازی فکری فوایدی دارند و کاربردی هستند:
1-آرامش:
احتمالا برای هر فردی تا به حال پیش آمده است که به دلایل مختلفی در روز مرگی خود دچار تنش و استرس شود؛ بازی های فکری اینجا هستند تا به شما کمک کنند! بازی های فکری با ایجاد تعادل روانی در ذهن و مغز شما باعث حواس پرتی و در نهایت ایجاد آرامش در شما می شوند.
2-افزایش عملکرد در تفکر:
بازی فکری می تواند به صورت نا خود آگاه با استفاده از به چالش کشیدن ذهن شما سرعت تفکر و تصمیم گیری شما را بهبود ببخشد.
3-تمرکز:
از بازی های فکری می توانید در بهبود تمرکز خود استفاده کنید و به آن به چشم یک تمرین، جهت کاهش حواس پرتی خود، نگاه کنید!
4-بهبود مهارت حل مسئله:
زمانی که شما یک بازی فکری انجام می دهید و از ذهن خویش کار می کشید، مهارت های زیادی کسب می کنید و مهارت های دیگرتان را هم بهبود می بخشید... یکی از این مهارت ها، مهارت حل مسئله می باشد که بسیار مهم است و در هر شرایط و کار های روز مره انسان کابرد دارد، تاثیر می گذارد و ملزوم است.
معرفی بهترین بازی های فکری
الف) بازی های رو میزی که شامل:
1-شطرنج
2-زیر خاکی
3-اونو (Uno)
4-اسپلندور (کهربا)
5-مونو پولی
6-مار و پله
7-تخته نرد
8-جنگا (برج هیجان)
9-راز جنگل
10-کار آگاهان ماورائی
11-دوئل (Duel)
12-خرس ها و تخس ها
13-انواع پازل ها
14-دست چین
15-کاستل
16-گربه های انفجاری
17-رکب
18-ریسک
19-دوز
20-ریورسی
ب) بازی های رایانهای و کنسولی:
1-بازی Stray
2-بازی همسایه جهنمی
3-بازی Prince of Persia
4-بازی Tomb Raider
5-بازی اتاق آخر (Last Room)
ج) بازی های محیطی:
1-اتاق فرار ها
2-مافیا
3-شکار گنج
خ) بازی های اندرویدی:
1-پرندگان خشمگین
2-آمیرزا
3-بازی Samsara Room
4-بازی Heal: Pocket Edition
5-بازی The Room Three
6-بازی Maze Machina
7-بازی Brain Out
جمع بندی
امروز ما در این مقاله تلاش کردیم که:
تعریف بازی فکری را برایتان شرح دهیم، تاریخچهای از این سبک بازی مطرح کنیم، انواع بازی های فکری را ذکر کردیم، به فواید بازی های فکری (هم برای کودکان و هم برای بزرگ سالان) پرداختیم و در آخر، در دسته بندی های گوناگون (برد گیم، رایانهای و کنسولی، بازی های محیطی و در نهایت، بازی های اندرویدی) نام برده و معرفی کردیم.
مثل همیشه امیدوارم از مطالعه این مقاله لذت برده باشید و برایتان کاربردی بوده باشد.
نویسنده: میویس.